Tuinvereniging Kaaskenshof Zierikzee
 




Eenvoudige korte tuintips

  • Geef de moed niet op als het tuinieren een keer wat minder gaat;
  • Winter- en herfst andijvie kort na 21 juni zaaien;
  • Bij droog weer in de zomer het zaaibed afdekken met een natte jutezak en deze dagelijks vochtig houden. Verwijderen als de zaden ontkiemd zijn;
  • Rabarber uiterlijk tot 21 juni oogsten;
  • Groenbemesters niet voor de eerste week van augustus en niet na de tweede week van september zaaien;
  • Knoflook in oktober poten;
  • In een bed met wortelen ook wat uien planten. Voorkomt ziektes en insecten;
  • Geen gif gebruiken  tegen muizen, ratten, rupsen  en slakken. Dan gaan namelijk de natuurlijke vijanden ook dood;
  • Hang een mezen broedkastje op. Als ze jongen hebben, dan ruimen ze heel veel rupsen en andere insecten op;
  • Koolplanten afdekken met vitrage in plaat van een net. Dit houdt ook de schadelijke insecten tegen
  • Teel bij voorkeur enkel vroege aardappelrassen. Deze kunt u dan meestal al oogsten voordat de aardappelziekte de kop opsteekt;
  • Bewaar in de herfst en winter geen pompoenen op de tuin, ter voorkoming van ongedierte;
  • Wordt vervolgd





Aardperen


Zoals op de notulen van de jaarvergadering te lezen is, blijkt er wat ongemak te zijn over Aardperen . Het klopt dat Aardperen zich ondergronds vermeerderen  en daardoor uitdijen. Dit is op zich vrij gemakkelijk te voorkomen. Door  een stuk kunststof golfplaat of iets dergelijks tot een diepte van ongeveer 40 centimeter in te graven voorkom je dat de ondergrondse knollen kunnen uitdijen.Het klopt ook dat ze vrij hoog worden, maar daar zijn ze niet uniek in op de tuin gezien het aantal bomen die her en der op het complex geplant zijn . Overigens kan je de aardperen in juni rustig voor de helft inkorten. Zolang er blad aan blijft, blijven de knollen zich ontwikkelen. Wist je dat er meerdere soorten aardperen zijn. Ook een soort die gehele gladde knollen geeft en gemakkelijker te bereiden is. Deze is in de groei ook gemakkelijker. Heb je daar interesse in om dit een keer te proberen geef dan even een seintje. Overigens kan een haagje van Aardperen prima als windremmer fungeren.





Goudbes/Ananas-kers

Een echte aanrader om eens een keer te proberen. Het is een gemakkelijk gewas en geeft heerlijke besjes die tot aan december te oogsten zijn.

Zie voor meer info de onderstaande link:

https://stadstuinieren.nl/moestuintips/ananaskers-kweken/


Waarom mag je geen rabarber na 21 juni oogsten?
Tot wanneer mag je rabarber oogsten?
Rabarber dankt zijn zure smaak aan oxaalzuur. Het is zo dat de rabarberplant veel oxaalzuur bevat, de bladeren meer dan de stengels. Na eind juni gaat het oxaalzuur van de bladeren via de stengels terug naar de wortels om de plant te laten overleven voor het volgende daarom mag je geen rabarber na 21 juni?

Knoflook planten

Het is nu de tijd om knoflook te planten.

Zie voor meer informatie bijgaande link:

https://www.tuinen.nl/zelf-knoflook-kweken/
















Eetbare (on)kruiden


UIT DE PZC van 23-09-2023

Moestuinieren kost tijd, maar voor deze plantjes hoef je geen moeite te doen
eigen tuin eerstEten uit eigen tuin is lekker, maar kost ook veel tijd. Tijd die tweeverdieners niet altijd hebben. Maar sommig onkruid groeit bij bosjes en is nog lekker ook, vindt tuinexpert Romke van de Kaa. Dat kun je vaak gratis in eigen tuin plukken.
Romke van de Kaa 23-09-23, 16:15
Het is zo gemakkelijk gezegd: eten uit eigen tuin, maar een beetje moestuin vergt toch al snel een dag werk in de week. En de tweeverdiener heeft het al zo druk. Ga er maar aan staan – een week lang beulen, en dan op zaterdag de boodschappen binnenhalen. Heb je kleine kinderen dan moeten die ook nog vervoerd worden, want je kunt ze toch moeilijk op hun kinderfiets loslaten tussen de speed pedelecs, de fatbikes en hoe al die fietsen met hulpmotor verder nog mogen heten.

De kinderen van nu hebben andere wensen dan hinkelen en knikkeren: klauteren langs een klimwand, zweefvliegen, wildwatervaren – zulke vrijetijdsbestedingen kunnen niet zonder vervoer, dus daar ga je. Eerst heen, en dan een paar uur later weer terug.
Tweeverdieners komen al nauwelijks toe aan het gras maaien. Vandaar dat de patio zo populair is. Aan een moestuin komen ze al helemaal niet toe. Zelfs de pensionado’s, die wel tijd hebben, rijden liever in een campertje door Europa dan dat ze op een lapje grond ploeteren. Waarmee ik maar wil zeggen: een mooi doel, dat eten uit eigen tuin, maar als het dan lekker en gezond moet zijn, is de boerenmarkt ook wel handig. En een stuk minder werk.
Wil je elke dag de Dagelijkse nieuwsbrief van PZC ontvangen via e-mail?
Onkruid om te eten

Toch zouden we ook zonder moestuin meer uit onze tuin kunnen halen. Ons onkruid bijvoorbeeld verdient een beter lot dan de composthoop. Met madeliefjes kunnen we de sla optutten – alleen met de bloemblaadjes als het om het effect gaat, en met de hele bloem als je van de smaak houdt. Pluk ze vlak voor het opdienen, want ze verwelken snel.
Het meest gehate onkruid is heerlijk als je het even kort kookt
En dan die paardenbloemen waarmee we vroeger het konijn blij maakten. Ook die zijn eetbaar, niet alleen het gebleekte blad, maar ook de knoppen en de bloemen. Een slecht onderhouden gazon levert al gauw een hele maaltijd. Wokken maar!
Ergerlijke onkruid, maar wel lekker
De kleine veldkers wordt ook wel Jumping Jesus genoemd, omdat de zaden bij de minste of geringste aanraking alle kanten uit springen. Het is een ergerlijk onkruidje dat je altijd voor niks meekrijgt als je op een kwekerij planten hebt gekocht. Het is een goede vervanger voor waterkers en het heeft een iets mildere smaak.
Een onkruid dat je ook vaak onbewust en ongewild met gekochte planten meekrijgt, is de gehoornde klaverzuring. De plant ziet eruit als een klavertje dat zich snel door de tuin verspreidt. Het bloeit met aardige gele bloempjes. Vooral de variëteit met rood blad is aardig om te zien. De plant is resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Bespuiten heeft geen zin. Meng de blaadjes liever door de sla. Ze smaken aangenaam zurig.
En dan het meest gehate onkruid van allemaal: zevenblad. Heerlijk als je de jonge scheuten oogst en kort kookt als spinazie, met aanhangend water. Tenminste – dat vinden sommigen, dezelfde types die bij brandnetelkaas zweren. Eén waarschuwing: zevenblad laxeert. Maar sommigen vinden dat nu juist een voordeel.


Groenbemesting

Naast onderstaande eigenschappen van het inzaaien van een groenbemester ook nog een praktisch voordeel. Namelijk je hebt de gehele herfst tot aan het omspitten van de grond geen omkijken meer naar onkruid, want dit wordt namelijk volledig verstikt.

Waarschijnlijk hebben de meeste van u wel gehoord van groenbemesting. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in?
Met groenbemesting wordt bedoeld dat d.m.v. het zaaien van speciale gewassen er voedingsmiddelen in de grond worden gebracht die het volgende seizoen ten goede komen aan de hoofdteelt. Tevens wordt de grondstructuur verbeterd door het onderspitten van het gewas. Dit composteert n.l. in de grond en ook hierbij komen er weer voedingsstoffen vrij die opnieuw gebruikt kunnen worden.
Welke gewassen zijn er geschikt voor deze soort van bemesting en wanneer kunnen deze gezaaid worden?
Voor deze bemesting wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten plantenfamilies n.l. de vlinderbloemigen en de niet vlinderbloemigen.
Van de vlinderbloemigen is bekend dat deze stikstofknolletjes aanmaakt aan de wortel. Bij het verwerken hiervan blijven de stikstofbolletjes in de bodem zodat deze het volgende seizoen een goede voedingsbodem voor bladgewassen kan vormen.
De niet vlinderbloemigen hebben deze eigenschap niet maar halen voedingsstoffen uit de bodem en slaan dit op in de plant. Hierdoor voorkomt men het wegspoelen van deze stoffen gedurende de periode dat een stuk grond braak ligt. Bij het onderspitten van deze soorten komen bij het verteren van de planten deze voedingsstoffen inde bodem weer langzaam vrij en kunnen het volgende seizoen dus weer gebruikt worden door andere planten.
We hebben nu de 2 soorten groenbemester genoemd. Welke u gaat gebruiken ligt dus voor een groot deel aan uw eigen situatie.
Veel gebruikt worden de volgende groenbemesters:
Phacelia en gele mosterd als niet vlinderbloemige. Bij het gebruik van gele mosterd dient u er rekening mee te houden dat dit behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Dus dezelfde familie als alle koolsoorten.
Als vlinderbloemige kunnen wij u Luzerne noemen. Deze levert dus stikstof aan de grond.

Voor alle drie de soorten geldt dat deze gezaaid kunnen worden na het hoofdgewas. Waarvan voor Luzerne de uiterste zaaidatum 20 augustus is.

 

Hoe Gele mosterd toe te passen?:

Ik beperk mij tot Gele mosterd omdat ik daar ervaring mee heb. Bladrammenas zal niet veel anders zijn, maar dat wordt minder hoog en verstikt het onkruid minder.

Het beste is om de in te zaaien grond goed los te maken en glad te harken. Vervolgens het zaad  (niet al te dicht) breedwerpig te zaaien. De dosering is 100 gram per 100 vierkante meter. Vervolgens het zaad onder harken. Bij gunstige omstandigheden is het zaad binnen 4 dagen ontkiemd. Binnen 2 weken is het zaaibed helemaal gevuld met al plantjes van ongeveer 10 centimeter Binnen een maand kan het gewas wel een meter hoog worden. Het zal één gele bloemenzee worden waarvoor de bijen u tot  ver in de herfst dankbaar voor zullen zijn. Gele mosterd vanaf begin augustus tot half september gezaaid worden. Ook kan het in het vroege voorjaar gezaaid worden.


Het zaad is onder meer te koop bij de |Groene vakwinkel  in Schuddebeurs.

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenbemesting



Tips voor de Winter

-Knoflook kan gepoot, zowel in de grond als in potten, knoflook heeft de kou nodig om “tenen” te maken, anders blijft het 1 bol/teen
-Winterharde erwten en tuinbonen kunnen gezaaid worden, mits afgedekt met een fleece
-Oogst appels en peren, contoleer je oogst op rot en haal aangetast fruit weg
-Zaai groen bemesting op plekken die leeg geraken
-Bestel nu fruitbomen, vruchten struiken om in de winter te poten.
-Neem houtachtige stekken van bessen struiken
-Ga niet voor de winter bemesten. Dit is schadelijk voor de planten.
-Wel kunt u nu kalkbemesting geven (op zand en veengronden). Het duurt 5 tot 8 maand voordat kalk begint te werken.
-Ruim aardbei bedden op, door alle niet gewilde uitlopers te verwijderen, afgestorven blaadjes en onkruid
-Haal uit de klauwen gegroeide rabarber op en deel de kluit om meerder planten te maken.
-Snoei asperge toppen .
-Oogst de witlof en laat het “besterven”op het land alvorens in het donker op te poten.
-Verzamel zaden van knoflookbieslook
-Aanaarden van spruit struiken helpt ze te ondersteunen zet ook bamboe stokken naast spruiten voor extra stevigheid bij harde wind.
-November is een zeer goede tijd om fruitbomen en bessenstruiken te planten. Ook in kleine tuinen kunt u fruit kweken, denk aan mini bomen. Denk aan de max hoogte van 2 meter.

-Kas:
Was de ramen van de kas om zoveel mogelijk licht door te laten
Maak de kas schoon met een disinfecterend middel. (glas, geraamte, planken, tafels etc)
Was alle potjes en zaad trays om (evt) ziektes te beperken
Plant nu alvast lelies in potten
Ververs de aarde in de kas met compost
Zaai alvast lathyrus in diepe potten en overwinter ze in de kas of koude bak
U kunt nu nestkastjes ophangen zodat de vogels hierin kunnen schuilen in de winter en wennen aan de kastjes voor het volgende broedseizoen. Vogels zijn belangrijk in de (fruit)tuin. Ze helpen met het opruimen van veel ongewenste schadelijke insecten. Denk aan rupsen of luizen.

December

-Snoei appel bomen die te groot zijn geworden om de vorm te behouden en vrucht productie te verbeteren (zolang het niet vriest).
-Snoei herfst dragende frambozen takken tot op de grond.
-Bereid aarde voor met compost en mest op plekken waar nieuwe bomen of fruit struiken komen.
-Blijf vooral schoffelen tegen onkruid.
-Dek kolen en spruiten af met netten tegen duiven en fazanten of konijnen.
-Dek zeekool af om deze te bleken.
-Dek tuin af met mest of champignon compost of spit deze onder. De wormen zullen naar de mest toe komen en deze door de aarde werken, dus spitten? Niet nodig.
-Bereid ze plek waar je bonen gaat zaaien voor door in de grond een geul met compost te maken. Bonen houden van voeding maar niet van mest
-Scheur te groot geworden klompen rabarber om meerder nieuwe (en kleinere) planten te maken.
-Snoei asperge groen en jerusalem artichokes (aardpeer).
-Dek winter erwten, bonen en sla af met folie of cloches
-Verpot de witlof wortel in een donkere kist  om witte witlof te kweken.
-Plant nu nieuwe fruitbomen, struiken.

-Bestel nieuwe zaden,poot uien en aardappels.
-Maak je nieuwe zaai schema
-Snoei ca ¼ van de oude takken van bessenstruiken.
-Gooi en bal in de vijver om een wak te houden met vorst.
-Snoei planten bij de rand terug zodat deze niet in het water terecht komen en rotten.
-Dek de vijver af met een net tegen vallende blaadjes
Kas
Snoei druiven (zowel binnen als buiten varianten, geef ze beenderen meel )
Rooi rabarber planten, verpot ze en zet in 100% donkere omstandigheden om vroege rabarber te kweken.
Maak kas ramen grondig schoon
Zaai alvast winter harde eenjarige voor een vroege bloei zoals calendula’s
Controleer je bollen op rot.
Vergeet niet de kas te luchten op warme dagen.
Ruim oude gewassen op, leeg potten of groeizakken op de compost hoop.
Was potten grondig.
Breng aardbeien in potten  in de kas voor een vroege oogst.
Haal de toppen uit de in de herfst gezaaide siererwten voor een weelderigere groei.
Haal perziken in pot naar binnen om ze te beschermen tegen winter regen en kromme blaadjes syndroom ( weet niet hoe dat heet).


Heeft u ook een handige of leuke tip? Laat het ons weten via het contact Formulier.


Compost

De optimale  hoeveelheid compost  om op te brengen is ongeveer 0,5 m3 = 7 kruiwagens per 100 m2 tuin.






----------





Bokashi 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bokashi_(composteren)

https://www.bokashi.nl/wat-is-bokashi/

Let op bij de toepassing en bereiding dat er geen ratten bij kunnen !!!

----------
Aardappelen

Soorten
Aardappelen kennen we in vroege en late soorten. De late soorten horen in de landbouw thuis.
Tot de vroege soorten horen : Eerstelingen, Dore, Bevelander, Noorderling, Irene.
Bemesting
Vroege aardappels hebben een sterke bemesting nodig. Dus vroegtijdig oude stalmest of compost in flinke hoeveelheden inwerken.
Tijd
Al in februari kun je beginnen poters te laten voorkiemen in bakken in een enigszins verwarmde ruimte.
Half maart de bakken in het volle licht zetten om de spruiten te versterken en daarna poten in april.
Eind juni kan al worden geoogst en dus is er ruimte voor een nateelt: Bonen of late bloemkool en aardbeien planten.
Poten/planten
Leg ze op rijen met een afstand van 50 cm. en een onderlinge afstand van +/- 40cm. op een diepte van 15 cm.
De aardappelen worden op (grond)ruggen geteeld. In de loop van het groeiseizoen wordt enkele keren aangeaard. Hierbij wordt aan twee kanten een laagje aarde van de zijkant van de groeiplek over de wortels van de plant geschoven.
Hierdoor blijven de wortels steeds goed bedekt met grond, zodat er geen groene knollen ontstaan en ontstaat de rug waarin de knollen zich kunnen ontwikkelen.
Oogst
Voordat de knollen gerooid worden, wordt het gewas loofgeklapt en/of doodgespoten. Door deze loofdoding vormen de knollen een steviger schil, waardoor ze bij het rooien minder beschadigd worden. De knollen worden met een riek uit de grond gehaald. Afhankelijk van het ras wordt er vroeg, middelvroeg of laat geoogst.
Een probleem bij aardappelen is het stootblauw, dat ontstaat doordat de knol tijdens of na het rooien beschadigd wordt door o.a. een te grote valhoogte, drukplekken, gooien of stoten. Onder de schil ontstaan blauwe plekken, die veel schilverlies geven.
Vroeger werden de aardappelen tijdens de winter in een bult opgeslagen op het land. De bult werd met riet en modder afgedekt. Bij het bewaren in huis is het belangrijk, dat de aardappelvoorraad steeds goed donker wordt bewaard bij 4-5 gradenC. Zodra de aardappelen licht zien krijgen ze de neiging om bij de ogen witte uitlopers te
vormen. Een lichtdichte houten kist is een ideale bewaarplaats. Deze moet het liefst niet geverfd zijn, zodat het vocht kan ontsnappen en de aardappelen niet zo snel gaan schimmelen.